SELAMAT DATANG

Wednesday, June 15, 2011

Tiket..Tiket..

sewaktu kecil dahulu, mak sering bawa aku ke Alor Star naik bas.tahun 80an Syarikat Sri Kedah memonopoli laluan utama Alor Star-Kangar, Masa tu bas banyak , setengah jam sebuah. dan masa tu juga masih rendah taraf ekonomi, mampu ada motor ja, kereta tak seramai mana he..he..keluarga aku masa tu dah ada kereta, tapi kami guna buat angkut tanah dan pasir..

Aku masih ingat, bila naik ja bas, mak selalu pesan, "Lan hang jangan tidoq naa," mungkin mak tak larat nak dukung kalau aku terbuka kilang baja dalam bas, masa tu kalau mak nak ke Kodiang kami akan tunggu bas tepi jalan..masa tu ada bas Kodiang, bas Megat Dewa, Bas Jerlun, bas Sanglang dan bas Kangar, tambang aku dah tak ingat tapi tak lebih RM 3.00 kot..apabila ke Alor Star, bas akan berhenti di Stesyen bas lama, mana ada lagi Terminal bas Shahab Perdana..jadi aku timba pengalaman melalui mak. Apabila meningkat remaja dan bersekolah menengah Di Sekolah Tunku Abdul Rahman memaksa aku gunakan bas secara bersendirian. masa tu aku tingkatan satu, aku masih ingat kali pertama secara solo naik bas, aku tak yakin, sebab sebelum tu mak uruskan tiket dan bayaran.. jadi petang tu hari Khamis aku nak balik kampung, dek tak yakin(jangan lupa aku ada satu tangan ja..) aku ajak Siti (cucu Tok Hawa Chop) yang kebetulan nak balik juga ke kampung..bila bas sampai dengan takut2 aku naik..bas tu jenis lama, cuma ada laluan tengah yang sempit muat untuk selisih ja, penumpang waktu tu ramai gak la, aku melihat ada sedikit ruang lapang di sebelah belakang, menyusur aku ke belakang, kerusi bas jenis tinggi, pemegang untuk bergayut ada tapi jarang2, ketika itu aku mengalas buku yang agak banyak dan tentulah berat, dek kerana letih aku tidak bersedia untuk sebarang kejutan, berdiri memang menyeksakan..Pemandu tiba2 menekan brek, dan tekan pulak minyak, kuat pulak tu, maka terlentanglah aku di lantai bas, buku yang berat sukarkan aku untuk bangun, lebih menyakitkan perasaan bila penumpang lain tengok saja buat dek macam aku badut sarkas buat lawak..
itulah pengalaman naik bas yang aku tak pernah lupa menunggu bas cukup memeritkan , bila tak nak naik banyak pulak bas lalu-lalang, bila nak guna berjam2 kena tunggu, banyaklah kenangan naik bas yang lalui, bersesak2 nak turun kerana penumpang terlalu ramai, menjadi kerdil naik bas UITM Shah Alam bila 99 peratus pompuan hanya aku seorang lelaki, kena rogol naya,, Mat Bangla yang bangang membuka stokin dalam bas, macam nak bagi penyepak saja dan macam2 lagi kenangan..cukuplah dulu. Jadi aku tunaikan janji untuk kongsikan pengalaman bersama bas

No comments:

Post a Comment